23. syyskuuta 2014

Jos rahaa olisi puolet vähemmän.

Tällä hetkellä hääbudjettimme on n. 10 000 euroa.
Tämän pitäis riittää aivan kaikkeen, paitsi häämatkaan.
Juhlapaikka, tarjoilut, hääparin vaatetus, avustajien vaatetus, sormukset, valokuvaaja, videokuvaaja, koristelut, kukat, kuljetukset - aivan kaikki.

Aloin pohtimaan kuitenkin, että pystyisimmekö järjestämään meille mieluisat häät halvemmalla?
No aivan varmasti pystyisimme, jos pihistelystä tekee taidetta, kuinka halvalla pääkaupunkiseudulla järjestetyistä häistä voi selvitä?

Juhlapaikaksi vuokraisimme Jollaksen kartanon, jonka viikonloppuvuokra Helsingin kaupungin (tai TeHyn tai Superin jäsenille) on 500€. Muille hinta on hiukan korkeampi, mutten usko että kovinkaan paljon. Jollaksen kartanoon saa tuoda omat juomat ja tarjoilut.

Säästöä: -1000€

Ruokailussa säästäisimme tarjoamalla yksinkertaisen mutta ruokaisan menun.
Tällä hetkellä suunnittelemamme menu on suhteellisen monipuolinen ja sisältää erikoisempia raaka-aineita ja tarjoiluja. Säästöä on lähes mahdotonta arvioida, sillä nykyiselläänkin ruokabudjettimme on uskomattoman pieni, sillä emme maksa kuin raaka-aineista.

Säästöä: n. 400€

Juomien kohdalla pihistäisimme varmasti mielummin määrässä kuin laadussa. Tarjoaisimme alkumaljat, ruokajuomat ja illaksi jokaiselle muutamie mietoja alkoholijuomia, mutta viski- ja sikaribaari, boolit ja drinkit jäisivät pois.



Säästöä: 400€

Paperituotteissa kuten kutsuissa säästäisimme tilaamalla yksinkertaiset ja edulliset kutsut ja unohtaisimme Save the Date-kutsut kokonaan. Askartelemaan en todellakaan ryhtyisi, sillä askartelu on kamalaa ja kaikenlisäksi kallista.
Tällä hetkellä budjettimme kutsuille on "menee mitä menee" -mutta ehdottomaksi ylärajaksi on asetettu Save the Dateille 200€ ja itse kutsuille 300€.
Now and Foreveriltä saa kuitenkin tilattua tällaiset yksinkertaisen kauniit kutsut hintaan 60€

Säästöä: 440€

Vaatetuksen osalta suurin säästö syntyisi varmasti siitä, etten minä hankkisi kuin yhden hääpuvun. Jättäisin myös kaasojeni mekot maksamatta ja luonnollisesti näin ollen he saisivat pukea päälleen minkälaiset mekot vaan. Miehelle puvut vuokrattaisiin, ihan kuten nytkin.

Säästöä: 600€

Sormuksissa en millään haluaisi alkaa säästelemään mutta jos olisi pakko, yrittäisin käyttää vanhoja sormuksia joita äidiltäni on jäänyt ja saada sormusten hintaa pudotettua niillä.
Tällä hetkellä sormusbudjettimme on yhteensä 1500, enkä todella osaa arvioida paljonko tällä tavalla voisi säästää. Aionkin arvioida, että saisimme mieluisat sormukset varmasti myös reippaasti alle 1000€.

Säästöä: 500€

 Valokuvaaja on vihoviimeinen asia jossa haluaisin säästellä. Mielummin kuin hääpukuuni, upottaisin tähän niin paljon rahaa, että kuvat olisivat maailman upeimmat. Lähtisin kuitenkin etsimään opiskelijoita, harrastelijakuvaajia tms. ja tutustuisin huolella heidän töihinsä. En ostaisi sikaa säkissä, vaikka kuinka halvalla saisi. Tai sitten miettisin ammattikuvaajaa vain osaksi päivää, potretteihin ja esimerkiksi vihkimiseen.
Amatöörikuvaaja tai ammattikuvaaja vain osaksi päivää kustantaisi arviolta 400-500€.
Säästöbudjetista ei myöskään löytyisi tilaa videokuvaajalle, jonka ehdottomasti haluan oikeaan budjettiin mahduttaa!


Säästöä: 1000€

Jo pelkästään tällä tavalla voisimme lähes puolittaa budjettimme!
Tähän kun vielä laskee kaiken ylimääräsen hömpötyksen, suunnittelee yksinkertaisen koristelun juhlapaikalle, budjetti tuskin ylittäisi 5000 euroa.
Kuullostaa enemmän kuin houkuttelevalta!
Silti, silti aion pitää kiinni jo tekemistämme valinnoista ja pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa!
Ei olisi edes pitänyt tehdä koko laskelmaa! :D

Minkälaisia säästöjä te olette tehneet? Mihin olette panostaneet ja missä pihistäneet?
Tuleeko teille koskaan samanlainen fiilis, että häiden suunnittelu on kuin ajelisi ympäri kaupunkia viskoen rahaa auton ikkunoista huutaen "ottakaa! viekää kaikki! ja pitäkää hauskaa!"?

8 kommenttia:

  1. Mun mielestä jos on tehnyt jo budjetin joka on korkeampi, mutta kuitenkin toteutettavissa niin en lähtisi pihistelemään. Mä menisin ajatuksella "miksen panostaisi kun kerran pystyn" :) Mä teinkin jo postauksen aiheesta mutta meillä etenkin sormus, ruoka ja juoma on asioita joista ei tingitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Tämä olikin lähinnä tällainen ajatusleikki, että jos yhtäkkiä ei olisikaan rahaa, niin mitäs sitten tehtäisiin? :)

      Poista
  2. Olen ollut juhlimassa juurikin tuossa kyseisessä Jollaksen kartanossa ystäväni häitä muutamia kesiä sitten. Eikä ollut lainkaan hullumpi paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole koskaan edes käynyt tuolla, vaikka asutaan tässä aika lähellä! :) Mutta ennen kuin oltiin varattu meidän nykyinen juhlapaikka, mietittiin tätä ihan tosissaan :) Valitettavasti tästä puuttuu se meri, mikä meidän nykyiseltä juhlapaikalta löytyy!

      Poista
  3. Meillähän juhlapaikka on vain 400€ sis. astiat ja pöytäliinat. Maalla kun on niin halpaa!
    Meillä pihistellään hääautosta ja -yöstä. Lisäksi meille ei tule aitoja kukkia, paitsi ehkä auringonkukkia, mutta ne maksaa lähipellolta haettuna 1€/3kpl... Tai sitten kasvatan niitä itse.
    Panostamme valokuvaajaan ja kyllä minä sen videokuvaajankin haluan... Lisäksi ruoka, baari ja musiikki, niistä ei mielellään tingitä. Ihan kamalasti ainakaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä ihan totta! Että pk-seudun ulkopuolella ainakin juhlapaikat on huomattavasti edullisempia! Mutta löytyy täältäkin ihan edullisia juhlapaikkoja, jso vaan jaksaa etsiä :)
      Meillä itseasiassa pihistellään myös hääautosta ja yöstä :D Hääautoahan meille ei tule oikeastaan ollenkaan, kun ei sellaista tarvita. Hääseurueen liikkumista varten on kuitenkin tarkoitus vuokrata tutulta limusiini ja se ei juuri taksia enempää maksa :) Hääyötäkään tuskin mennään hotelliin viettämään.. Tää on sellanen joko tai. Joko tässä pihistellään tai sitten tähän panostetaan täysillä. Joko ei mennä ollenkaan, tai sitten mennään pariksi päiväksi :)

      Poista
  4. Mainio postaus! Lueskelin tätä ajatuksella että "joo, sama meillä, joo tottahan tuokin, juu kyllähän tuolla tavalla tuossakin säästäisi"... Mutta sitten hokasin, ei ne olis enää ne unelmien häät! Miettisin aina että miksi piti pihistellä ja tehdä asiat niin vaikeasti, ei se oo kuitenkaan kuin pari pikkuista tonnia loppupeleissä.

    Meille tulee kiva mieli kun saadaan mieluisa juhlapaikka, mieluisilla koristeilla, helposti ja riittävästi syötävää ja juotavaa. Ja varmasti paljon stressivapaammin. Kyllä nämä asiat kuitenkin varmasti tunnelmaan vaikuttaa pitkälti :)

    Mutta loistava pohdinta. Sai selkeän ajatuksen että ei niistä itselle tärkeistä asioista kannata pihistää, myöskin selkeän ajatuksen että ei ne turhat pröystäilytkään paljoa tunnelmaa nostata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Tää postauksen idea itseasiassa syntyi sellaisesta pienestä budjettikriisistä :D Kun aloin itse kauhistelemaan, että voiko oikeasti olla niin, ettei pysty halvemmalla häitä järjestämään? Mulla oli siis itselläni sellanen olo, että pihistelen koko ajan kaikessa (paitsi juhlapaikassa), mutta ehkä sitä voi kerran mällätä rahaa kunnolla omaan hääpäiväänsä ja sitten vanhana kiikkustuolissa muistella niitä täydellisiä juhlia! <3

      Poista

Sana on vapaa!